top of page

Vă pune câinele în pericol copiii?

tumblr_mzjr91bEAR1sn1k0do1_1280.png

Mulţi dresori de câini subliniază importanţa faptului de a nu-i lăsa pe copiii mici împreună cu câinii, fără să fie supravegheaţi de un adult. Copiii mici nu ştiu cum să se poarte cu animalele. Ei trebuie învăţaţi. De aceea, mulţi oameni au grijă ca, în lipsa unui adult responsabil, câinii şi copiii mici să fie ţinuţi în locuri diferite. În cartea Childproofing Your Dog, dresorul Brian Kilcommons remarcă următoarele: „Din relatările auzite s-a constatat că majoritatea problemelor apar atunci când adulţii nu sunt cu ochii pe copii“.

Deseori, animalele sunt cele care trebuie apărate de copii! Kilcommons a fost chemat în ajutor când câinele unei familii s-a repezit la un copil. Neatentul tată a explicat că băieţelul său, în vârstă de doi ani şi jumătate, a fugit spre 

foto de pe internet

câine, care dormea, şi l-a lovit puternic cu piciorul. Evident, de durere, câinele s-a repezit la copil. În această situaţie, câinele s-a dovedit a fi demn de laudă fiindcă nu l-a muşcat pe copil. Acelaşi dresor îi sfătuieşte pe părinţi astfel: „Nu-i permiteţi copilului să-i facă unui câine ceea ce nu i-aţi permite să-i facă unui alt copil“.

Învăţaţi-vă copilul cum să se poarte frumos cu animalele. Învăţaţi-l să nu sâcâie niciodată un câine. Părinţii trebuie să fie atenţi şi să sesizeze orice posibile pericole când copiii şi câinii sunt în acelaşi loc. Dacă observaţi că câinele încearcă să plece sau să se ascundă de un copil, nu-l lăsaţi pe copil să-l urmărească. Dacă copilul merge după câine şi îl întărâtă, singura cale de apărare a câinelui este aceea de a lătra, de a mârâi sau chiar de a muşca. Părinţii trebuie să-i disciplineze încontinuu, astfel încât, atât câinele, cât şi copilul să ştie că ceea ce spune părintele este serios.

Nu trataţi câinele ca pe un intrus. Când unei perechi căsătorite care are un câine i se naşte primul copilaş, proaspeţii părinţi pot avea tendinţa de a ignora câinele şi de a-l scoate în curte. Deşi este înţelept să se ia măsuri preventive, dresorul Richard Stubbs ne sfătuieşte: „Câinele nu trebuie tratat ca un intrus. Dimpotrivă, purtaţi-vă ca şi până acum, acordându-i atenţie într-o măsură rezonabilă“.

Fiţi atenţi cum se poartă copilul vostru cu câinii necunoscuţi. Dacă copilul va vedea pe stradă o persoană necunoscută care şi-a scos câinele la plimbare, ce va face copilul? Va alerga nerăbdător să mângâie câinele? Învăţaţi-l să nu facă lucrul acesta. Mai întâi trebuie să-i ceară permisiunea stăpânului. Apoi, dacă stăpânul câinelui este de acord, el poate merge spre câine încet, ca să nu-l sperie. Ar trebui să facă cunoştinţă cu el stând la o distanţă mică de câine şi vorbindu-i calm. Câinele care este prietenos se va apropia de copil. Pe câinii vagabonzi este mai bine să-i lăsaţi în pace. 

Reguli pentru siguranță

1. Supravegheaţi copiii mici şi câinii.

2. Învăţaţi-vă copilul să nu sâcâie niciodată un câine.

3. Când vreţi să mângâiaţi un câine necunoscut, cereţi-i mai întâi voie stăpânului.

4. Dresaţi-vă câinele să asculte unele comenzi de bază.

5. Obişnuiţi-vă câinele să fie îmbrăţişat.

6. Evitaţi jocurile agresive.

sursă: wol.jw.org
bottom of page